Kapcsolat önmagunkkal

Nem lehet sorsának ura az, ki önmagát nem ismeri.

Tatiosz

Szeretjük önmagunkat? Szívesen nézünk tükörbe? Tetszik, amit ott látunk? Egyszerű kérdések, mégis sokat mesélnek magunkról.

Él bennünk egy belső "fénykép" önmagunkról, mely alapján cselekszünk, értelmezzük élethelyzeteinket, következtetéseket vonunk le és hozunk döntéseket. Kutatások bizonyították, hogy ehhez a belső fényképhez igazodva, azaz a mentális énképünkkel összhangban cselekszünk. Ha például nem szeretjük magunkat, úgy hisszük mások sem szeretnek bennünket.

A reális, minél pontosabb önismeret és önértékelés egyfajta belső stabilitást nyújt, amely megvéd attól, hogy ki legyünk szolgáltatva környezetünk visszajelzéseinek és attól, hogy állandó megfelelési kényszer vezéreljen bennünket. Azt tapasztalom, hogy az az ember, aki tudja, hogy mi minden lakozhat benne (és mi minden nem), az felelősebben és egyúttal bátrabban éli az életét. Mer kezdeményező lenni, kockázatot vállalni és bizonytalan kimenetelű lehetőségeket megpróbálni.

Párkapcsolatban is magunkból indul az út a másik ember felé. Amilyen mértékben jóban vagyunk önmagunkkal, olyan mértékben tud „elég jó” lenni a kapcsolatunk a másikkal. A helyes énkép segít tisztábban látni magunkat egy kapcsolatban és lehetővé teszi a függéstől mentes, egészséges kapcsolódást.

Érdemes magunkkal kezdeni a fejlődést, mert JÓ kapcsolatban élni öröm!

Kapcsolódó témakörök:

  • Önértékelési, önbecsülési nehézségek: önbizalomhiány, alacsony önbecsülés, kisebbrendűségi érzés,
    („Nekem semmi sem sikerül!, Nem felelek meg!, Buta vagyok!, Alkalmatlan vagyok!”…stb.)
  • Önismereti kérdések, önmagunk lényegével való kapcsolat,
  • Önérvényesítés, motivácó megtalálása és fenntartása, szembenézés a valósággal, megoldásközpontú gondolkozás,
  • Párkapcsolatba lépéssel kapcsolatos nehézségek,
  • Bármely egyedi kérdés.

Szeretettel várlak, amennyiben magadra ismertél a fenti sorokban és szeretnél elégedettséggel tekinteni belső "fényképedre"; amennyiben akarsz tenni önmagadért, közvetett módon párkapcsolatodért, és kész vagy elindulni a változás izgalmas útján.